- Wie kan een regenwaterput plaatsen?
- Kom ik in aanmerking voor een premie voor een regenwaterput?
- Kies ik beter een kunststoffen put of een betonnen put?
- Wanneer is een watertank verplicht?
- Waarom regenwater recupereren in een regenput?
- Wat zijn de meest voorkomende problemen bij een regenwaterput?
- Wat met mijn bovengrondse tank in de winter?
- Hoe kan ik bestellen?
Wie kan een regenwaterput plaatsen?
Het plaatsen van een regenwaterput in kunststof kunt u zelf uitvoeren of laten uitvoeren door een lokale vakman. Raadpleeg zeker de technische plaatsingsvoorschriften op onze technische fiches. Indien u de werken wilt laten uitvoeren door een vakman, raden we aan om te kiezen voor een specialist in grondwerken. Wij leveren de regenwaterput gratis vanaf een volume van 1500 liter, maar wij doen geen plaatsing of installatie.
Kom ik in aanmerking voor een premie bij de plaatsing van een regenwaterput?
Om in aanmerking te komen voor een subsidie voor een regenput van het Vlaamse Gewest, moet de regenwaterput aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De watertank moet na 1 januari 2008 gebouwd zijn volgens - of is na 1 januari 2008 in overeenstemming gebracht met - de 'Code van goede praktijk voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen' en met de technische voorschriften van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake de regenwaterput, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden afvoer van afvalwater en hemelwater.
- De inhoud bedraagt minstens 3 000 liter en is afhankelijk van uw dakoppervlakte.
- De watertank ontvangt het hemelwater van de volledige dakoppervlakte van het gebouw. Enkel bij herbouw in een gesloten bebouwing volstaat een afwatering naar een watertank van de helft van de horizontale dakoppervlakte.
- Op de regenwaterput is een pomp aangesloten of de aftappunten van de watertank moeten gravitair gevoed kunnen worden.
- De overloop van de regenwaterput wordt aangesloten op een infiltratiekrat, een gracht, een oppervlaktewater of de regenwaterafvoer van de openbare riolering. Indien deze voorzieningen bij de aansluiting van de regenwaterput niet voorhanden zijn, dan wordt de overloop aangesloten op de openbare riolering en moet het overtollige hemelwater minstens tot aan het lozingspunt, gescheiden van het afvalwater, afgevoerd worden.
- De watertank moet geplaatst zijn ten laatste zes maanden, nadat het gebouw in gebruik is genomen.
Bovendien kan uw gemeente nog bijkomende voorwaarden opleggen bij de installatie van een watertank.
Kies ik kunststof (PE) of beton?
Kunststof put
|
Betonnen put
|
|
Manier van leveren | Wordt vooraf gemaakt, komt dus klaar op de werf aan. | Wordt vooraf gemaakt en komt dus klaar op de werf aan. |
Ruimte voor plaatsing |
Heeft niet veel plaats in de grond nodig, want bestaat in alle vormen en maten :
→ De put kunt u desgewenst zelf graven. |
Heeft redelijk wat ruimte in de grond nodig (in de diepte en in de breedte).
→ De put laat je daarom beter graven door een ervaren grondwerker. |
Ruimte om ter plaatse te geraken |
Heeft niet veel ruimte nodig om op locatie te geraken : sommige types passen door een deur. |
Heeft redelijk wat ruimte nodig om op locatie te geraken : wordt geleverd met een kraan. |
Manier van plaatsing |
Zeer licht, dus kan zelf (zonder kraan) uitgevoerd worden. Moet in stabilisé geplaatst worden tegen de opwaartse druk van het grondwater. |
Zeer zwaar, dus plaatsing met kraan Is sterk (gaat lang mee) en zwaar, dus minder gevoelig voor de opwaartse druk van het grondwater. |
Prijs | Voor kleinere volumes : goedkoper naar aankoop toe dan een betonnen put. Voor grotere volumes : duurder naar aankoop toe dan een betonnen put. |
Naar materiaalkost toe dikwijls goedkoper, maar totale kost (inclusief plaatsing) vaak duurder. |
Samengevat :
Wanneer kiest u voor een kunststof put?
- Wanneer u de plaatsing graag zelf wilt doen (= besparen);
- EN/OF wanneer u het terrein van plaatsing moeilijk kunt bereiken met zwaar materieel.
Wanneer kiest u beter voor een betonnen put?
- Wanneer u een groot volume nodig heeft.
- EN wanneer u het terrein van plaatsing goed kunt bereiken met zwaar materieel.
Wanneer is een watertank verplicht?
Een regenwaterput is verplicht bij (her)bouw van een eengezinswoning met een nieuwe oppervlakte groter dan 40 m². De totale minimale inhoud van de regenwaterput(ten) bedraagt 5000 liter. Voor andere constructies is een regenwaterput verplicht bij een nieuwe oppervlakte van 100 m². Gebouwen die volledig voorzien zijn van een groendak moeten niet van een regenwaterput voorzien worden.
Uw provincie of gemeente kan strengere regels opleggen in verband met de installatie van een regenput. Informeer bij uw gemeente welke regels van toepassing zijn!
Bron: http://www.vmm.be
Waarom regenwater recupereren in een regenput?
Regenwater opvangen in een watertank heeft tal van voordelen. Aangezien de prijzen van stadswater/leidingwater blijven stijgen, is het hergebruik van gratis regenwater een winstgevende zaak. Bovendien bevat regenwater geen kalk, wat uiteraard ten goede komt aan de levensduur van uw leidingen en huishoudtoestellen.
Wat zijn de meest voorkomende problemen bij een regenwaterput?
Gebrek aan onderhoud van de watertank
Het controleren van een regenwaterput hangt af van het materiaal en de kwaliteit van de accessoires. Goede filters verminderen het aantal onderhoudsbeurten aanzienlijk. Een regenwaterput reinigen moet alleen gebeuren als je vervuiling vaststelt in het opgepompte water. Een goed geplaatste regenwaterput kan gerust meer dan 10 jaar functioneren zonder dat hij moet worden gereinigd.
Als u niet beschikt over een zelfreinigende filter in uw regenput, moet u regelmatig de watertank legen en het slib verwijderen die rust op de bodem van de regenput. De micro-organismen die zich in de regenwaterput bevinden, hebben een reinigende functie.
Tijdens het reinigen is het niet nodig om de wanden te wassen. In dat geval zal het veel tijd vergen voor de micro-organismen om zich te regenereren.
Wees voorzichtig wanneer u de binnenkant van de regenwaterput schoonmaakt!
Een regenput bevat meestal weinig zuurstof. Bij het afdalen in de regenput dient u op te letten voor het eventuele tekort aan zuurstof. Laat de regenwaterput minstens 24 uren open staan, alvorens u begint te werken. Dit is om de evacuatie van de ontledingsgassen mogelijk te maken.
Werk nooit alleen! Zorg dat er altijd iemand in de buurt is, die u kan helpen!
Wat met mijn bovengrondse tank in de winter?
Onze bovengrondse tanks zijn geschikt voor buitenplaatsing. De HDPE kunststof (Polyethyleen) is bestand tegen vorst!
Daarnaast beschikt de bovengrondse regenwaterfilter die wij aanbieden over een “winterstand”, waardoor (gefilterd) water niet meer naar de tank loopt, maar rechtstreeks naar de riolering wordt afgevoerd.
Ik ben overtuigd! Hoe kan ik bestellen?
De meest vlotte manier om te bestellen is via onze webshop, www.tankkopen.be.
U kunt daarnaast ook bestellen:
- via e-mail sales@bollaert.email
- telefonisch : 09 369 13 81
- of via het contactformulier op deze website
Wij hebben dan enkel volgende gegevens nodig:
- Het type tank + eventuele opties
- Uw naam
- Facturatieadres
- BTW-nummer : indien van toepassing
- Leveringsadres : indien afwijkend van het facturatieadres
- Contactgegevens (naam & telefoonnummer) voor de levering : Wij bellen altijd 24 uur op voorhand om een tijdstip door te geven en te informeren of dit voor u past.